Danmarks første pumptrack-stjerne

Danmarks første pumptrack-stjerne

Marcus Leimberg er Danmarks første deltager ved verdensmesterskaberne i pumptrack (Velosolutions UCI Pump Track World Championships), og med en 5. plads i sin debut i Durban, Sydafrika har han allerede cementeret sin plads blandt verdenseliten. En præstation, der ikke blot sætter Marcus i rampelyset, men også bringer Danmark på verdenskortet inden for den hurtigt voksende cykeldisciplin.


Fra Vestegnen til Sydafrika

Vejen til Durban, Sydafrika begyndte på Hvidovre Pumptrack, hvor Marcus i august 2024 kvalificerede sig som den første dansker nogensinde ved en såkaldt Velosolutions UCI Pump Track World Championships Qualifier, hvor han sikrede en flot 4. plads. Læs mere here: Hvidovre Pumptrack Events 2024 – En milepæl.

Men det har krævet mere udover talent og træning at komme afsted. Deltagelsen blev blandt andet muliggjort ved støtte fra Marcus’ sponsor (Micali El), Københavns BMX Klub, Hvidovre Trail, samt formand i Hvidovre Trail, Anders Gammelmark. Hvidovre Trail skabte synlighed for og indblik i Marcus’ deltagelse via sociale medier, så rejsen kunne blive en fælles oplevelse for mange, og så har kampagnen “Marcus til VM” gjort, at privatpersoner har støttet til, at Anders kunne tage med Marcus til Sydafrika som støtteperson. Se Første dansker til VM i Pumptrack nogensinde for mere.

Det er jo vigtigt at have nogle folk omkring sig, som kan hjælpe med alle de forskellige ting for én” fortæller Marcus. “Hvidovre Trail hjalp med støtte og sociale medier, og Anders hjalp mig meget på turen med en masse opgaver, og der var også mange andre som hjalp mig på forskellige måder. Det betyder virkelig meget.

Billeder af Jakob Carlsen, jakobcarlsen.dk


Pumptrack: En ny udfordring

Overgangen fra BMX til pumptrack har været præget af både teknisk udvikling og hårdt arbejde. Marcus’ 12 års erfaring som BMX-rytter har givet ham en solid base, men at køre konkurrence på pumptrack afslørede hurtigt nye udfordringer. Om træningen op til kvalifikationen siger Marcus: “Jeg skulle lige pludselig finde ud af, hvordan man faktisk kørte hurtigt herude, fordi det er noget helt andet i forhold til bare at lege rundt.“.

Under kvalifikationen lærte Marcus også sine konkurrenter bedre at kende, og vigtigheden af at holde hovedet koldt: “Noget jeg husker tydeligt var, hvordan at jeg havde et overskud nogle få uger før og tænkte; nu vinder jeg det hele. Og da jeg så møder op på dagen og ser de andre ryttere, så går det op for mig, at der er virkelig nogle dygtige gutter herude. Derefter vidste jeg slet ikke hvad jeg skulle forvente, og jeg måske bare skulle nyde det og stadig huske, at jeg jo i sidste ende var, fordi jeg elsker at køre cykel, så jeg gav den bare max gas, og noget jeg indså længere inde i konkurrencen var, ikke at blive for ivrig på cyklen, fordi man hurtigt finder ud af det én fejl koster ekstremt meget.

Efterfølgende var træningen fra og under VM fokuseret: “Efter kvalifikationen havde jeg ca. tre måneder til at træne op til VM, og jeg vidste godt, at var nogle dygtige ryttere jeg skulle køre imod i Durban som har kørt pumptrack i et par år og trænet rigtig lang tid til det, så jeg havde særlig fokus at rette fejl jeg lavede til kvalifikationen og så på svingene, og hvordan jeg kunne finde de rigtige linjer“.


Verdensklasse i Durban og afgørende marginaler

Marcus startede konkurrencen med en imponerende 2. hurtigste tid i seeding-runden på 17,564 sekunder. Gennem de indledende elimineringsrunder fortsatte Marcus sin høje fart, med tider på henholdsvis 17,500 og 17,533 sekunder, hvilket fik ham videre til kvartfinalen.

I kvartfinalen startede Marcus som nr. 4 og kørte på sin første omgang sig ind på en 3. plads med tiden 17,516 sekunder, blot 0,131 sekund efter nr. 1, franskmanden Eddy Clerté (se omgangen her). Efter at alle otte ryttere havde kørt deres første omgang, lå Marcus nr. 6, kun 0,02 sekund efter nr. 4, svenskeren, Lowe Sylwan. Til VM-kvalifikationen i Hvidovre, hvor Marcus blev nr. 4, vandt Eddy Clerté og Lowe Sylwan blev nr. 2.

Med godt fire minutter tilbage af kvalifikationen kørte Marcus anden omgang og satte sin hurtigste tid i konkurrencen på 17,461 sekunder, hvilket fik ham ind sig ind på en solid 3. plads (se omgangen her). Umiddelbart efter kørte australieren Aaron Donald sig ind på ny 1. plads i tiden 17,368, dog hurtigt overgået at en anden australier, Ryan Gildchrist, med en tid på 17,326 sekunder. Dette skubbede Marcus ned på en 6. plads. Med ca. 20 sekunder tilbage af kvartfinalen kørte Marcus ud på sin tredje omgang, men formåede desværre ikke at forbedre sin allerede flotte tid. Dette resulterede i, at Marcus sluttede kvartfinalen og konkurrencen på en 5. plads ud af de i alt 35 ryttere, blot 0,433 sekunder efter Ryan Gildchrist’ vindertid i den store finale på 17,028 sekunder, hvilket også var den hurtigste tid overhovedet i konkurrencen.

Billeder af: <indsæt fotograf navn og firma/hjemmeside>

Detaljer om Marcus’ omgange kan ses nedenfor:

LøbTid (sekunder)PlaceringVideo
Seeding17,5642
Kvalifikation17,5004
“Round of 16”17,53358:16
Kvartfinale 1. løb17,516629:30
Kvartfinale 2. løb17.461533:55

Se hele “re-live” videon af konkurrencen her og alle resultatdetaljerne her.


Fremtiden

Marcus’ præstation og dedikation viser, at han mestrer kombinationen af teknik, fart og mental styrke, som pumptrack på højeste niveau kræver, og hans placering som nummer fem blandt verdens bedste ryttere bekræfter, at han har hvad der skal til, for at konkurrere på højeste niveau i fremtiden.

Om fremtiden har Marcus fornyede ambitioner om at køre flere pumptrack-konkurrencer, og drømmer om en podieplads til VM til næste år. Han er stolt over at have repræsenteret Danmark, og han håber at kunne være en inspiration til, at flere unge begynder at køre BMX og pumptrack. “Hver gang jeg havde kørt, var jeg mega stolt over at se det danske flag, deroppe på tidstagningsskærm, og jeg håber at pumptrack kommer til at blive endnu større i Danmark, og at folk bliver inspireret til prøve.

Til andre unge der gerne vil starte med at køre BMX og pumptrack, siger Marcus i øvrigt: “Træk farten ud af det og hyg dig på din cykel. Det er virkelig vigtigt at blive teknisk dygtig på en cykel, og hvis du har for travlt med at få fart i den uden at have teknikken med dig, så bliver det nok ikke til det store. Så husk at hygge dig – Det gør jeg stadig, og det er dét, du bliver dygtigere af, og uanset hvilket niveau man køre på, skal man huske at hygge sig.

Og til de der er interesserede i at køre konkurrencer, siger Marcus: “Prøv at tage nogle tider på banen. Hvis du synes det er fedt at køre til tider, så få en til at tage tid på dig, hvor du starter og stopper samme sted på banne. Så kan du prøve og se om det bliver bedre fra gang til gang.


Støt Hvidovre Trail og Pumptrack i Danmark

Pumptrack-diciplinen i Danmark er stadig ung, og med Hvidovre Trail som drivkraft for anlæggelse af Hvidovre Pumptrack i samarbejde med Velosolutions , og for udbredelse af pumptrack i Danmark, og Marcus som inspirator, er der store muligheder for udvikling. For Hvidovre Trail handler fremtiden om at bygge videre og fortsætte arbejdet med at gøre pumptrack tilgængeligt for alle – fra begyndere til elitesportsfolk.

Hvidovre Trail opfordrer alle interesserede til at besøge Hvidovre Pumptrack og tage del i sporten, som ikke kun er for dem kører ligeså hurtigt på BMX som Marcus, men derimod for alle der kan køre på noget med hjul uden motor – Pumptracks er designet, så der er plads til både at være seriøs og til at have det sjovt. De er nemme og lærerig for begyndere, mens de også kan udfordre selv verdens bedste professionelle cykelatleter.

Vil du støtte Hvidovre Trail og klubbens muligheder for at udbygge og forbedre faciliteterne ved Hvidovre Pumptrack, så meld dig ind som støttemedlem – Det koster kun 50 kroner om året, men det gør en kæmpe forskel! Læs mere i menupunktet Medlemsskab.

Tags: , , , , , , , , , , ,